Güncellendi
İşlem Başarılı !

Bizi tercih Ettiğiniz için Teşekkürler

Mutfak Yangınlarında Ne Yapmalı?

Mutfak Yangınları, genellikle kızartma esnasında tava ve tencerede yağ parlaması yada açık unutulan ocaktan gaz sızmasından kaynaklanmaktadır. Ocak, fırın ve mutfak araçları risk barındıran unsurlardır. Endüstriyel yada ev mutfaklarında en büyük güvenlik endişelerinden biridir.

2010 yılı sigorta firmalarının verilerine göre her yıl 5 restauranttan biri yangın tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır ve ticari kayba uğramaktadır. Mutfaklarda, riski değerlendirmek ve mutfak gereçlerini yangın tehlikesinden uzak tutmak için bilinçli olmalı, gerekli tedbirleri alınması gerekmektedir. Uygulanacak en basit yangın söndürme sistemi bile mutfak malzeme maliyetinin %5’i kadardır.

Kontrol altına alınmış yada alınmamış yangınlardaki en büyük hata bilinçsiz müdahaledir. Mutfaklarda yangın konusu ise tamamen bilinçli olunduğu takdirde söndürülebilir. Özellikle yağ yangınları bilinçli müdahale ile söndürülebilecek iken yapılacak yanlış uygulama ile olduğundan daha da büyük bir yangına sebebiyet vermektedir.

  1. Bağlantı hortumlarını sürekli kontrol erdiniz, eskimiş hortumları derhal değiştiriniz ve 1.25 m den daha uzun bağlantı hortumu kullanmayınız.
  2. Doğalgaz ve LPG kaçakları için Gaz Alarm Detektörü taktırınız.
  3. Gaz kaçağı hissettiğiniz mahallede kıvılcım çıkarabilecek tüm hareketlerden uzak durunuz; Ateş yakmayınız, buz dolabı kapağını açmayınız, elektrik anahtarlarına dokunmayınız ve ortamı havalandırınız.
  4. Kızartma esnasında küçük yağ parlamalarını boğmak (söndürmek) için, tava kapağını daima yakınınızda bulundurunuz ve olay anında üzerine kapatınız
  5. Tavada yağ kızartırken yağın taşmamasına dikkat ediniz.
  6. Kazara oluşacak kaymalara karşı tavanın kulpunu ocağın ortasına doğru tutunuz, sıcak kulpları bir bez veya tutacakla kontrollü bir şekilde tutunuz
  7. Bir yağ parlamasında tavayı sağa sola taşımayınız bu durumda yangın sizinde üzerinize sıçrayabilir.
  8. Tava yangınlarında kesinlikle su kullanılmamalıdır. Zira su yangının büyümesine ve kontrolden çıkmasına sebebiyet verir.
  9. Taşması muhtemel yemekleri pişirir iken daima kısık ateş kullanınız. Aceleniz varsa yüksek ateşte başında bekleyiniz. Ocakta bir şey pişirirken kesinlikle yatmayınız
  10. Kızartma yaparken kolu uzun ve geniş elbise giymeyiniz.
  11. Elbezi, havlu ve peçete gibi tutuşabilir eşyaları ocaktan uzak tutunuz.
  12. Her yangın küçük olarak başlar kimsesiz bir ortamda sinsice gelişir.
  13. Telefon ve kapı zili çaldığında ocağı minimum konuma getiriniz, konuşmanız veya görüşmeniz uzun sürecek ise kapatınız.
  14. Yemek pişirmenize çocuklarınız yardımcı oluyor ise onları da yangın tehlikesine karşı uyarınız.
  15. Tüm gayretlerinize rağmen yangın sönmeyip büyük boyutlara yükseliyor veya büyük bir yangınla karşı karşıya kalıyor iseniz derhal itfaiyeyi arayınız.
  16. Kaçak LPG ise zeminden, doğalgaz ise tavandan süpürge ile havalandırma yapınız.
  17. LPG (tüp gaz) tüplerini daima dik tutunuz.
  18. Kaçak tespiti için kesinlikle kibrit veya çakmak değil, sabun köpüğü kullanınız.
  19. Yaktığınız kibritlerin söndüğünden emin olmadıkça çöp kutusuna atmayınız.
  20. Arızalı detantörünüzü hemen değiştiriniz ve her tüp değişiminde contalarıda mutlaka yenileyiniz.
  21. Piknik tüpler üzerine geniş tabanlı tencereler koymayınız, mecbur kalmadıkça kontrolü elden bırakmayınız.
  22. Unutmayın ki küçük bir kibrit alevi çöp sepetindeki kağıt parçalarını (yanıcı maddeleri) kolayca tutuşturur.

Özellikle Yağ Yangına Su ile Müdahale Sonucunda Oluşabilecek Tehlike

Referanslar